Ga naar de inhoud

I don’t speak Dutch, but I’m interested in a career in care and well-being.

Studeren én werken in de zorg? Carolien maakt het waar!

De alom bekende meisjesdroom om later als zangeres of paardentrainster aan de slag te gaan, koesterde Carolien niet. Naar de rooskleurige kant van de samenleving was ze niet op zoek. Wél wist ze van jongs af aan voor welke doelgroep ze wilde werken. Mensen helpen, in al hun broosheid, daarvoor leek de jonge studente in de wieg gelegd. Ondertussen combineert ze studeren met werken bij Adem vzw waar ze kwetsbare jongeren ondersteunt.

Welke richting volg je precies?

Carolien: “Ik volg een Bachelor Sociaal werk voor Volwassenen (BSV), een opleiding die door Odisee en de Erasmushogeschool Brussel samen wordt georganiseerd. Zo combineer ik twee dagen les per week met mijn werk bij Adem. Eigenlijk had ik al een graduaat orthopedagogie op zak, maar na die studie bleef ik toch wat op mijn honger zitten. De meerwaarde die ik zocht, vond ik wel in de BSV, omdat ook de context van je maatschappelijk werk er sterk wordt uitgediept.”

Hoe ben je bij Adem terechtgekomen?

Carolien: “Mijn allereerste stage was er één in de volwassenwerking van Adem. Op mijn volgende stage wilde ik graag met jongeren werken, dus klopte ik opnieuw bij hen aan. Het is een warme werkplek, iedereen kent elkaar. Collega’s vroegen me of ik geen zin had om mezelf eens voor te stellen aan de directie. Toen die me een plekje aanbood, ben ik er meteen opgesprongen. Nu werk ik als leefgroepbegeleider én als contextbegeleider. Mijn bachelorproef moet ik nog afronden, en dan studeer ik af in januari.”

Hoe lukt het om werken en studeren te combineren?

Carolien: “In het begin was het zoeken naar een evenwicht, je wil beide natuurlijk heel goed doen. Bij het werken in een leefgroep, horen ook nachten. Dat kwam goed uit, zo kon ik overdag mijn lessen volgen. Nu volg ik een speciaal traject om werken en studeren te combineren. Daardoor kan ik het tempo zelf bepalen. Een traject dat anderen over vijf jaar kunnen spreiden, doe ik nu op tweeënhalf jaar. Verder is er ook de mogelijkheid om je stage op je werkplek te doen. Dat ik mijn ervaringen uit de praktijk kan delen met medestudenten, is zeker een meerwaarde in mijn schooltraject. Het brengt onderling interessante gesprekken op gang.”

Op welke manier ondersteunt je werkgever je bij je studies?

Carolien: "Ik heb een team van collega’s die veel waardering tonen voor wat ik doe. Vaak kom ik vanuit mijn studie met andere inzichten die we kunnen toepassen in onze huidige werking. Zo maakte ik voor school onlangs een tool om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Toen ik erover vertelde tijdens een vergadering, kreeg ik meteen enthousiaste reacties. Binnenkort mag ik de tool presenteren aan de rest van het team. Mijn teamcoördinator staat dicht bij ons. Het is belangrijk om iemand te hebben waar je kan gaan bijtanken.” 

"Vanuit mijn studie kom ik met nieuwe inzichten die ik meteen kan toepassen in de praktijk."

Carolien, leefgroep- en contextbegeleider

Wat mogen we ons voorstellen bij het werk dat je doet?

Carolien: “Enerzijds sta ik in een leefgroep, bij jongeren tussen 13 en 21 jaar. We creëren voor hen een huiselijke sfeer. Als ze van school komen, doe ik een babbeltje met hen en bekijken we welk schoolwerk ze hebben. We koken en eten samen, doen dingen die in elk ander gezin gebeuren: sporten, activiteiten,… Daarnaast ondersteun ik als contextbegeleider jongeren op hun school of in hun gezin. Hoe loopt het? Waar kan ik bijspringen?”

Welke eigenschappen komen je goed van pas in je job?

Carolien: “Ze zeggen me weleens dat ik goed communiceer. Het is niet altijd makkelijk om te doorgronden wat er speelt in het hoofd van onze jongeren. Via gesprekstechnieken die ik geleerd heb tijdens mijn opleiding, lukt het om fijne babbels te hebben. Onze gasten krijgen zoveel prikkels doorheen de dag dat ze ’s avonds gewoon willen thuiskomen en ontladen. Bij mij kan dat. Dat ik van nature rustig ben, helpt daarbij.”

Hoe ga je om met de moeilijkere momenten?

Carolien: “De verhalen die we horen, zijn vaak zwaar. Als hulpverlener wil je zo graag helpen, ook al kan dat niet altijd. Het komt eropaan om dan energie te blijven putten uit kleine dingen. Soms krijg je de volle laag maar bieden de jongeren even later op hun eigen manier hun excuses aan. Of ze geven je een dikke knuffel. Dan weet je weer waarom jij er voor hen bent, en kan je loslaten.”

Kan je makkelijk terecht bij je collega’s?

Carolien: “Zeker en vast. We hebben een sterk team. Bij Adem kan iedereen op elkaar rekenen, vertrouwen is de absolute basis. We hebben een zorgteam dat je in moeilijke situaties begeleidt, wanneer en hoe jij dat het liefste hebt. En iedere week is er een teamvergadering waarin je gehoor vindt bij collega’s. Je voelt dat het ok is om het even niet meer te weten. Zulke momenten hebben we allemaal. Als collega’s begrijpen we elkaar beter dan wie ook.” 

Image alt text

Meer verhalen?

Heel wat mensen vinden hun weg naar de zorg. Mogelijkheden genoeg! Zo ook onder andere Konstanze, Steven en Sandra. Ben je benieuwd naar hun verhalen? Ontdek al onze ambassadeurs en laat je inspireren!

Ontdek alle verhalen
Carrièrewijzer

Wil je meteen kunnen beginnen of ben je op zoek naar de juiste opleiding? Wil je graag werken met ouderen of net met kinderen? Op basis van jouw vaardigheden en interesses vinden wij de loopbaan die bij je past!

Wil je een job in zorg en welzijn uitoefenen? Maar je weet nog niet welke richting je kan uitgaan? Met de carrièrewijzer ontdek je welke zorgjobs bij jou passen. 
Als resultaat worden een aantal jobs voorgesteld en de daarbij horende ondersteuningsmaatregelen.

Loading...