Basisverpleegkunde
Tijdens de opleiding tot basisverpleegkunde leer je als verpleegkundige zelfstandig handelen in minder moeilijke situaties. Bij een basisverpleegkundige is de graad van zelfstandigheid, de initiatiefname en de verantwoordelijkheid minder groot dan bij een verpleegkundige verantwoordelijke voor algemene zorg.

📘 Voortraject
Spreek je nog niet genoeg Nederlands (niveau 2.4)? Geen probleem! Hieronder zie je welk traject je eerst kunt volgen om met de opleiding te starten.
💡Inhoud opleiding
De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules met afwisselend les en stage. Je schrijft je per module in en volgt er telkens maar één tegelijk.
De Modules
- Module 1: Initiatie in de VerpleegkundeKennismaking met vakken zoals anatomie, verpleegkundevisie en ethiek. Je leert basiszorg zoals bedopmaking, hygiëne en de eerste relationele vaardigheden.
- Module 2: Verpleegkundige BasiszorgAanleren van inspuitingen en eenvoudige verbandzorg. Na deze module kun je je registreren als zorgkundige. Daarna volg je modules over algemene en ouderen-/geestelijke gezondheidszorg.
- Module 3: Oriëntatie Algemene Gezondheidszorg Focust op verpleegtechnische vaardigheden en communicatie. Stage in een Algemeen Ziekenhuis, bij voorkeur op een chirurgische en inwendige afdeling.
- Module 4: Oriëntatie Ouderen- en Geestelijke GezondheidszorgLeren omgaan met ouderenzorg en psychische problematiek. Stage op een acute geriatrieafdeling en een psychiatrische verpleegafdeling.
- Module 5: Toegepaste VerpleegkundeJe kiest een specialisatie: geestelijke gezondheidzorg, omgaan met een beperking , ouderen- en thuiszorg, ziekenhuisverpleegkunde.
Ongeacht je keuze blijft je diploma hetzelfde. In deze laatste module pas je je kennis toe en leer je zorg coördineren en organiseren.
Opleidingsvorm
Voltijds onderwijs, Duaal leren, Traject op maatOpleidingsniveau
Jouw interesses
Financiële ondersteuning voor een opleiding
Instroom A kiesvoorde zorg opleidingsproject verpleegkundige Opstap verpleegkundige Project 600 verpleegkundige Randstad tijdskrediet tijdskrediet openbaar VDAB opleiding via vorming hogerop vlaams opleidingsverlof vlaamse opleidingchequesVul de financiële test in om steunmaatregelen op maat van jouw profiel te zien.
Vrijstellingen
Eerder verworven kwalificaties (EVK)📆Duurtijd opleiding?
De opleiding duurt in principe drie jaar, maar jij bepaalt het tempo. Dankzij de flexibele opbouw stel je je traject samen op maat van jouw leven. Neem je even pauze tussen modules? Geen probleem — dan duurt het gewoon wat langer.
Ook de lesmomenten passen zich aan aan jouw ritme. Ga je voluit met voltijds dagonderwijs (vier dagen per week)? Of combineer je liever leren met een deeltijdse job? Sommige scholen bieden les aan in het weekend, andere tijdens de week — er is altijd een formule die bij jou past.
💰Nadien werken?
Na je opleiding kan je aan de slag in volgend beroep.
Toelatingsvoorwaarden
Om in het hoger onderwijs te starten heb je een diploma secundair onderwijs (minimaal 3de graad arbeidsmarktfinaliteit) nodig of slaag je voor een toelatingsproef.
🔍 Zoek een school
Vul je postcode in en vind de school bij jou in de buurt!
RHIZO 4
Beheerstraat 10
Kortrijk
RHIZO 4
Beheerstraat 10Kortrijk